Handlekurv

Din handlevogn er tom!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

Vannliljer

Vannliljer «Nymphaea»

 

Familien inkluderes nå i slekten Nymphaeales og i Norge finner vi vilt formen hvit Alba.

Det finnes en rekke hybride kultivere arter som hører hjemme i norske hagedammer og hva er en dam uten vannlilje ?

Vannliljer kalles også nøkkerose, men den ekte nøkkerose er en nært beslektet art med lysere grønne blader og en mindre gul knopp som blomst. Gul Nøkkerose , På latin heter denne  (Nuphar lutea) . Vokser vilt i store deler av Norge 

 

Kultiverte vannliljearter trives på forskjellige dybder fra 20cm til 120cm 

Vannliljene vi leverer står i 11cm potter eller beger med leire og må plantes om i stor potte før den settes i dammen. Siden vannliljer har hule kanaler fra bladene er den ikke like avhengig av nettingpotter for oksygen til rotstokken og kan derfor også plantes i store murerbaljer eller benytt våre største nettingpotter. 

Som plantesubstrat i potte bruker vi kun en mix av næringsfattig sandholdig jord mikset med pukk eller singel vi finner i nærheten.

Ikke bruk gjødslet hagejord da gjødsel siger ut i vannet og gir alger en super mulighet. 

Vi har noen langtidsvirkende nærings kuler som kan brukes til vannliljer og disse skal dyttes ned inntil rotstokken. Disse vil gi ekstra god blomstring gjennom hele sesongen.
Skal planten settes i en dam med store koi anbefaler vi og beskytte rot ved å kle hele potta med en netting i sylinder form tett oppunder vannskorpe.

Dersom store koi får slippe til nyeste skudd på en nyplantet lilje, vil den sjelden klare å etablere seg godt. 

 

Vannliljer blomster best på solfylt plass og vi anbefaler å sette potta litt grunt i starten så får den en raskere start. 

Vi kan lese i mange gamle bøker at vannliljer må tas inn om vinteren. Dette gjelder kun om dammen blir totalt dypfryst.